Systemy ERP to potężne narzędzia biznesowe, które znajdują zastosowanie w praktycznie każdej branży. Czy branża spożywcza również może liczyć na tego typu rozwiązania i wykorzystywać je w codziennej pracy? Oczywiście, że tak! Przeczytaj, jak oprogramowanie może wpłynąć na funkcjonowanie producentów żywności.
Spis treści:
- Branża spożywcza – zalety wprowadzenia ERP
- Najważniejsze funkcje ERP w branży spożywczej
- Jak system enova365 wspiera producentów żywności?
Branża spożywcza – zalety wprowadzenia ERP
Modułowa budowa systemów ERP sprawia, że możliwe jest dopasowanie tego typu narzędzia do praktycznie każdego rodzaju biznesu. Systemy dostępne na rynku łatwo adaptują się do konkretnych branż i problemów w nich występujących.
Branża spożywcza, jak każda inna, ma swoją specyfikę. Ma do czynienia z produktami o bardzo ograniczonym czasie przydatności do spożycia, co sprawia, że kluczowe staje się odpowiednie zgranie ze sobą wszystkich procesów w celu zapewnienia możliwie najwyższej jakości wyrobu.
Dodajmy do tego stale zmieniające się przepisy, a otrzymamy szereg wyzwań, z jakimi muszą mierzyć się producenci żywności, a także technologie informatyczne, których używają. W jaki sposób dobry system ERP jest w stanie skutecznie wspomóc firmy z branży spożywczej? Oto kilka najważniejszych zalet, jakie zapewnia jego wdrożenie.
Optymalizacja procesów zakupowych
System ERP sprawia, że producenci żywności mogą skutecznie zarządzać procesami zakupowymi dla półproduktów wymaganych przy produkcji gotowego wyrobu. Odpowiednio wdrożony zapewnia m.in. stały nadzór nad stanami magazynowymi oraz automatyczne zamawianie wymaganych w procesie produkcji składników.
Precyzyjne planowanie produkcji spożywczej
Na podstawie zamówień spływających do systemu oraz dat ich realizacji, ERP może planować dokładnie cały cykl produkcyjny, dostosowując wielkość zamówień u dostawców w taki sposób, aby możliwie najbardziej obniżyć ryzyko zepsucia się składników. Dodatkowo dzięki danym historycznym system może przewidywać sezonowe zwiększenie bądź zmniejszenie popytu i dostosowywać do tego cały cykl produkcyjny.
Lepsze zarządzanie magazynem
Bieżąca kontrola prowadzona przez program do obsługi magazynu, jakim również jest ERP, pozwala zredukować koszty zakupów. Mając dane na temat produkcji i jej sezonowości, system może skuteczniej zarządzać stanami magazynowymi półproduktów z uwzględnieniem ich krótszego terminu przydatności do spożycia. Towary więc nie psują się i nie trzeba ich wyrzucać.
Przeczytaj także: Rozwiązania chmurowe a systemy ERP – fakty i mity
Kontrola jakości i bezpieczeństwo w zakładzie produkcyjnym
Dzięki możliwości integracji z wieloma zewnętrznymi narzędziami informatycznymi, systemy ERP zapewniają stałą kontrolę nad jakością produkowanych towarów. Firma zyskuje pewność, że gotowe wyroby spełniają najwyższe normy sanitarne oraz higieniczne, są w odpowiedni sposób oznakowane, a ryzyko zanieczyszczenia produktów jest zminimalizowane.
Monitorowanie jakości surowców
Na każdym etapie produkcji dobry system ERP umożliwia stały monitoring jakości nie tylko półproduktów i surowców, ale również gotowych wyrobów zjeżdżających z linii produkcyjnej. Możliwość zintegrowania tego systemu z szeregiem czujników wbudowanych w maszyny produkcyjne sprawia, że wszystkie dane mogą być analizowane w jednym miejscu przez wydajne algorytmy. Dzięki temu kontrola jakości w spożywczym zakładzie produkcyjnym wznosi się na najwyższy poziom.
Redukcja strat wewnętrznych i ograniczenie marnotrawstwa
Zarządzanie procesami zakupowymi i produkcją przez system ERP sprawia, że otrzymujesz dostęp do narzędzia, które znacznie zmniejszy koszty prowadzonej działalności. Optymalizacja procesów produkcyjnych, odpowiednie zarządzanie łańcuchem dostaw czy też minimalizowanie marnotrawstwa przyczyniają się w prostej linii do zmniejszania kosztów produkcji, a co za tym idzie, zwiększania zysków ze sprzedaży gotowych wyrobów.
Skuteczne zarządzanie zasobami ludzkimi
Dzięki systemom ERP możesz zarządzać nie tylko każdym etapem produkcji, ale również całą swoją załogą. Planowanie prac i rozwoju firmy możesz oprzeć nie tylko o liczbę zamówień i gospodarkę magazynową, ale również zasoby ludzkie – np. kalendarz urlopowy pracowników czy też prowadzone w firmie rekrutacje.
Najważniejsze funkcje ERP w branży spożywczej
Producenci żywności mogą liczyć na wsparcie systemu ERP w praktycznie każdym możliwym aspekcie. Jeśli zostanie on wyposażony w odpowiednie moduły, stanie się niezastąpionym elementem biznesu spożywczego.
Jakie funkcje systemu ERP są kluczowe dla branży spożywczej? Należą do nich:
- wyliczanie kosztów na każdym etapie produkcji – od zamówienia półproduktów aż po gotowy towar;
- optymalizacja receptur przyczyniająca się do skuteczniejszego zamawiania niezbędnych do wykonania produktów składników;
- monitorowanie procesów produkcyjnych na każdym etapie i stały nadzór nad działaniem linii produkcyjnych w firmie, a także zarządzanie łańcuchem dostaw;
- szeroko zakrojona analiza poszczególnych aspektów działania przedsiębiorstwa jak np. marżowości gotowych wyrobów, koszty zakupu składników, czas pracy maszyn, wydajności poszczególnych działów i członków załogi;
- automatyzacja pracy w firmie, zwłaszcza w kwestii przepływu dokumentacji kluczowej w procesach produkcji i rozliczaniu zamówień klientów;
- analiza nakierowana na planowanie produkcji, biorąca pod uwagę aktualne stany magazynowe, jak i dane historyczne pozwalające ocenić popyt w najbliższych cyklach produkcyjnych.
To tylko kilka najważniejszych funkcji, jakie posiadają nowoczesne i dopasowane do rynku spożywczego systemy ERP. Kluczowym elementem ich skuteczności jest odpowiednie wdrożenie poprzedzone sprawną analizą potrzeb przedsiębiorstwa.
Zobacz także: Outsourcing księgowy – na czym polega i jak wspomoże Twój biznes?
Jak system enova365 wspiera producentów żywności?
System ERP enova365 umożliwia właśnie dopasowanie odpowiednich funkcji do firmy, w której jest wdrażany i doskonale sprawdzi się także w branży spożywczej. Wszystko dlatego, że enova365 zbudowana jest w oparciu o współpracujące ze sobą moduły, które umożliwiają konfigurację narzędzia pod indywidualne potrzeby przedsiębiorstwa.
Należą do nich m.in. moduł Produkcja, dedykowany firmom produkcyjnym i zawierającym zestaw funkcji planistycznych oraz wykonawczych, moduł Kadry i Płace umożliwiający zarządzanie zespołem pracowników, czy też moduł Księgowość służący m.in. do rozliczania się z dostawcami oraz klientami. Wśród modułów znajdziesz też program do obsługi magazynu, a także wiele innych rozwiązań, które pomogą Ci zoptymalizować i zautomatyzować pracę w firmie.
Wielką zaletą systemu ERP enova365 jest nie tylko jego wewnętrzna funkcjonalność, ale również współpraca z zewnętrznymi narzędziami. System dzięki temu może pobierać dane z wielu różnych źródeł, a następnie analizować je w celu poprawy wszelkich procesów.
Jeśli chcesz przetestować, jak enova365 sprawdzi się w Twojej firmie, umów się na bezpłatną prezentację, w czasie której pokażemy Ci wszystkie funkcje usprawniające pracę i przyspieszające rozwój firmy – także tej z sektora spożywczego.